Amerikaanse rechter zette rechtzaal in de cel

Icoon OpmerkelijkIn de VS is uitspraak gedaan over een opmerkelijk staaltje rechtspraak.

We schrijven maart 2005, Niagara Falls. In de rechtzaal zit rechter Robert Restaino een huishoudelijk geweldzaak voor als plots een mobiele telefoon afgaat. Er breekt iets bij de rechter en hij eist de telefoon. Krijgt hij die niet, dan gaat iedereen in de zaal de cel in.

"Every single person is going to jail in this courtroom unless I get that instrument now."

Beveiligingsbeambten gingen toen naarstig op zoek naar de telefoon zonder resultaat en toen de rechter de zaal weer betrad gaf hij de zaal nog éénmaal de kans om te zeggen wie verantwoordelijk was voor de rinkelende telefoon. Toen het wederom stil bleef werden alle 46 mensen naar de gevangenis gestuurd met een borgtocht van $1500,-.

Één verdachte protesteerde nog dat het niet eerlijk was tegenover degenen die niet schuldig waren. De rechter antwoorde dat hij dat snapte en wist, maar zette toch door. De 46 werden daarna afgevoerd, ingeboekt, gefouilleerd en in reeds volle cellen gestouwd. Een paar mensen konden geen borgtocht betalen en werden later geboeid verscheept naar een andere gevangenis.

Pas toen journalisten later die middag vragen gingen stellen beval de rechter de mensen weer in vrijheid te stellen. De commissie die de zaak onlangs in onderzoek kreeg oordeelde dat de rechter niet langer z'n functie kan uitoefenen, ondanks het verweer van de rechter dat hij op dat moment onder grote emotionele stress stond. De rechter kan binnen 30 dagen beroep aantekenen en zal tot die tijd gewoon in functie blijven.

Met dank aan Dagonet voor de submit en het herschrijven.