CDA: Nederland kent geen woningnood

Icoon PolitiekHet CDA bestrijdt dat er een woningtekort is in Nederland. Dat heeft Tweede Kamerlid Ruud van Heugten van de partij vandaag gezegd. "Er zijn voldoende woningen beschikbaar.''

Volgens Van Heugten is het echte probleem dat mensen weigeren om in bepaalde typen woningen of in specifieke wijken te wonen. "Het is een kwaliteitsvraag'', stelt hij. Volgens de CDA'er heerst in sommige regio's zelfs een overschot aan woningen.

De uitlating van Van Heugten staat haaks op de analyse die minister Ella Vogelaar voor Wonen en Wijken vorige week gaf. Zij wil jaarlijks ruim 80.000 nieuwe woningen bijbouwen maar vraagt zich af of dat gaat lukken. Het woningtekort zal daarom aanhouden, aldus Vogelaar.

Om de zogeheten probleemwijken prettiger te maken voor de bewoners, wil het CDA samen met de ChristenUnie dat grote steden extra geld krijgen voor volkstuintjes. In de tuintjes maken mensen met een verschillende achtergrond gemakkelijker contact met elkaar.

Staf Depla van de PvdA wil dat Vogelaar wat doet aan randgemeenten van grote steden die te weinig sociale woningen bouwen. Op die manier zijn mensen met een laag inkomen gedwongen om naar de stad te trekken, waar de problemen zich vervolgens concentreren.

Depla wil randgemeenten en de daar actieve woningcorporaties dwingen woningen voor deze mensen te bouwen. Kamerlid Paulus Jansen van de SP denkt met een bonusregeling ervoor te zorgen dat meer mensen met een goed inkomen zich in de probleemwijken vestigen.

'Genoeg woningen beschikbaar'