'Hollands Glorie' in Vlissingen-Oost

Icoon AlgemeenNa een jaar bouwen is het grootste onderstel ooit gemaakt voor een olieboorplatform klaar. Het Nederlandse bedrijf Heerema maakte het onderstel en de palen op hun werf in Vlissingen-Oost. "Een mooi stukje Hollands Glorie", aldus communicatiemanager Jeanny de Leeuw van Heerema.

Het bedrijf heeft veel ervaring met het bouwen van delen van olieboorplatformen in de Noordzee, en is ÚÚn van de weinige bedrijven ter wereld die dit voor elkaar kunnen krijgen.

Het drie miljoen kilo zware onderstel van het olieboorplatform, genaamd Tombua Landana, wordt vanaf 15 december naar de kust van het Afrikaanse Angola gesleept. Daar wordt het platform met twaalf lange palen op de 370 meter diepe zeebodem vastgezet. De palen worden 155 meter diep de grond in geheid.

Het platform wordt pas daadwerkelijk operationeel in 2010. Dan begint het platform olie op te pompen uit de diepe zee. Door de hoge olieprijs wordt het steeds lucratiever om op moeilijke diepe plekken olie op te winnen. Het platform gaat dan 100.000 vaten ruwe olie per dag oppompen. Dat is ruimschoots meer dan ÚÚn procent van de totale wereldproductie.