SP komt in actie voor Manon Thomas

SP-Kamerlid Arda Gerkens wil dat Justitie optreedt tegen websites die 'duidelijk door een misdrijf' verkregen materiaal verspreiden. Gerkens heeft daartoe Kamervragen gesteld aan minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie.

Directe aanleiding voor de actie van de SP-politica zijn het blote filmpje en de naaktfoto's van Manon Thomas die vorige week op het net verschenen. Volgens Gerkens is hier sprake van heling. ''De man die de foto's heeft verspreid is opgepakt wegens computervredebreuk. Als je dan als site alsnog doorgaat met het publiceren van dat materiaal, dan is er sprake van opzet- of schuldheling.'' Ze verwijst naar de artikelen 416 of 417bis van het Wetboek van Strafrecht.

Gerkens stelt dat het voor degene die door het verspreiden van het materaal schade wordt berokkend, geen reële mogelijkheid is om alle websites te sommeren het materiaal te verwijderen. Het zou volgens haar effectiever zijn indien Justitie op zou treden tegen tenminste een aantal populaire websites die het materiaal online zetten. Dit zou een afschrikwekkend effect veroorzaken voor anderen die het materiaal willen verspreiden. Ook stelt ze dat Justitie zou moeten optreden tegen grote sites de linkjes plaatsten naar plekken waar dergelijke zaken gevonden kunnen worden.

In haar Kamervraag (hier te zien) doelt Gerkens op sites als GeenStijl, De Telegraaf en het Algemeen Dagblad.

FOK! linkte bij het bericht over de naaktfoto's naar Dumpert.nl (GeenStijl) en weblog Hersenscheet.com. Dumpert heeft de foto's weggehaald, maar bij Hersenscheet zijn nog gewoon te bekijken. En zo zijn er nog wel meer sites waar de foto's en het filmpje te zien zijn. (Update: Hersenscheet heeft ze nu ook verwijderd.)