Youp van't Hek lanceert glossyparodie

Alle BN'ers die een eigen tijdschrift hebben uitgebracht, hebben cabaretier Youp van't Hek geïnspireerd tot het maken van een parodie op deze glossy's. Met de woorden "Heel Bangladesh loopt onder en wij kijken naar elkaars nagelknipper" sprak de grappenmaker zijn verwondering uit over de populariteit van de bladen. Het blad 'Youp' wordt vanmiddag gepresenteerd.

Volgens van't Hek is zijn magazine een eenmalige grap. Toch probeerde hij de grap zo lang mogelijk geheim te houden. "Het blad lag tot kort voor de presentatie in de kluis. Ik wil niet dat anderen via een kort geding de verschijning tegenhouden."

Verschillende BN'ers lijken hun medewerking aan het blad te hebben verleend door middel van interviews en columns, maar schijn bedriegt. Alle teksten in zijn blad zijn namelijk afkomstig van Youps dikke duim. "Ik heb een dubbelinterview met Paul Witteman en we krijgen in dat gesprek enorme ruzie. Ook mijn personal trainer en astro-coach komen aan het woord."

Van't Hek neemt de lezer ook mee naar zijn huis, waar hij zijn favoriete gebruiksvoorwerpen laat zien. "Ik heb mijn favoriete schaar en emmer prachtig laten fotograferen. Emmers zijn zo makkelijk. Je kan er veel water in een keer mee verplaatsen." Lezers van zijn column in Vara TV Magazine hebben de afgelopen een voorproefje kunnen lezen van zijn eenmalige tijschrift. "Zij vroegen mij of het niet leuk was om een echt blad te maken en zo geschiedde."

De populaire cabaretier steekt zijn mening over collega-BN'ers met een eigen glossy niet onder stoelen of banken. "Ik wil die egotripperij van bekende mensen keihard belachelijk maken. De Linda, Gullit, Heleen, Catharine en Felderhof zijn allemaal volwassen glossy's, maar het is op zo'n kindertoon geschreven. Het was helemaal niet moeilijk om in mijn eentje mijn eigen blad vol te schrijven. Ik wil geen bom leggen onder de glossy wereld, maar ik denk dat er duizenden mensen de straat op kunnen. Je hoeft echt geen hele redacties te hebben om een tijdschrift te maken."

Youps pennenvrucht telt maar liefst 176 bladzijden en geen enkele advertentie. Er zijn slechts honderdduizend exemplaren gedrukt, dus fans moeten er vlug bij zijn. "We gaan niet bijdrukken, het blijft hierbij." En succes of niet, de grappenmaker houdt het bij een editie.


Of het blad ook leuke gedichten van Youp bevat, is nog onbekend