'Weigeren inburgering hoger beboeten'

Icoon PolitiekDe regeringsfracties van PvdA en CDA verwachten dat de boetes voor migranten die blijven weigeren in te burgeren, steeds hoger moeten worden. Hierdoor zullen ook onwelwillende inburgeraars uiteindelijk overstag gaan en de verplichte taal- en cultuurcursussen volgen.

Nu betalen veel Marokkaanse mannen die hun vrouwen uit het Rifgebergte halen, liever een boete dan dat ze hun vrouw laten emanciperen. Als de boetes hoger worden en oplopen, gaan de vrouwen eerder naar taalcursus, meent CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg.

Ook vinden de CDA en PvdA-fracties dat migranten die níet verplicht zijn om in te burgeren, zoals migranten uit lidstaten van de Europese Unie, verplicht moeten worden om taallessen te nemen als de gemeente waarin ze wonen dat nodig vindt. Dat zal vooral het geval zijn bij jonge gezinnen die kinderen moeten opvoeden. Ook hier zouden boetes moeten komen te staan op weigering, menen de CDA- en PvdA-fracties. ''Je bent als ouder verplicht om de taal te spreken van het land waar je woont'', zo zegt Van Toorenburg.

De regeringspartijen komen morgen met deze voorstellen tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Wonen, Wijken en Integratie. Een Kamermeerderheid steunt de plannen.

PvdA-minister Ella Vogelaar van Integratie liet overigens eerder al weten niet van plan te zijn om ouders uit EU-lidstaten extra plichten op te leggen.