Poolse vrouwen willen een Nederlandse man

Icoon AlgemeenTerwijl mannen bij immigratie over het algemeen de overtoon voeren, blijkt dat bij de gevestigde Poolse gemeenschap in Nederland de vrouwen in de meerderheid zijn. Per 1 januari 2007 waren er 21.686 Poolse vrouwen van de eerste generatie in Nederlandse gevestigd, tegen 13.145 mannen.

De Poolse vrouwen, maar ook vrouwen uit bijvoorbeeld Bulgarije en RoemeniŽ, komen naar Nederland vooral voor werk, maar vaak ook voor een Nederlandse huwelijkspartner, om zo een nieuw bestaan op te bouwen. Poolse vrouwen zijn vooral het alcoholisme van de Poolse mannen en de gevolgen daarvan zat. Bijna 50 procent van de gescheiden Poolse vrouwen kwam in een scheiding te liggen door gevolgen van alcoholgebruik.

Antropologe Cathelijne Pool (what's in the name) promoveert binnenkort op de migratie van Polen in Europa. Pool: "Een vrouw hoort in Polen te trouwen tussen 18 en 25 jaar, zeker op het platteland. Dit is een ongeschreven regel, die ook in landen als Rusland heerst. Deze sociale norm speelt mee bij de beslissing van vrouwen om te migreren. Via specifieke relatiebemiddelingsbureaus komen zij in contact met een West-Europese man." Poolse vrouwen komen dan ook voor de vrijheid en avontuur naar Nederland.

Dertiger Alex Mooren van het relatiebureau Amor zegt: "Poolse vrouwen zijn veel vrouwelijker, huishoudelijker en zorgzamer dan Nederlandse vrouwen. Dat spreekt veel mannen aan." Mooren gaat zelf binnenkort trouwen met de 24-jarige Poolse Anna Bloch. Bloch: "De Nederlandse man heeft een heel andere mentaliteit. Hij is rustiger, drinkt niet zoveel en gebruikt minder geweld dan de Poolse mannen. Ik heb slechte ervaringen met mijn Poolse ex-vriend. De perspectieven zijn in Nederland bovendien veel beter."

Volgens Bloch staat de Nederlandse man hoog in het vaandel in Polen: "Nederlandse mannen bieden een stabieler leven. Ze zijn zorgzamer en hebben meer respect voor vrouwen. Oudere mannen zijn beter verzorgd en van karakter jonger. In Polen zijn de mannen van dezelfde leeftijd niet meer zo actief. Bovendien tolereren Poolse mannen weinig terwijl ze hoge eisen aan hun partner stellen."

Dat Poolse vrouwen een voorliefde hebben voor West-Europese mannen bleek uit een enquÍte die een Pools onderzoeksbureau vorig jaar onder vrouwen hield. Zo’n 65 procent van de Poolse vrouwen hadden voorkeur voor een man uit West-Europa, twintig procent voor een Pool en tien procent had geen mening.