'Zweepslagen verkrachte vrouw terecht'

Het buitenland moet niet zeuren over de tweehonderd zweepslagen en een half jaar cel waartoe onlangs een 19-jarige Saoedische vrouw werd veroordeeld, want die straf is gewoon meer dan terecht. Dat heeft het Saoedische ministerie van Justitie laten weten naar aanleiding van hevige buitenlandse kritiek.

Dat de 19-jarige was gechanteerd, vervolgens gekidnapt en tenslotte door een groep mannen was verkracht, doet helemaal niet ter zake, zo zegt het ministerie. Ze is namelijk aangetroffen met een man waarmee ze niet getrouwd was, en ze heeft toegegeven dat ze met hem een verhouding had.

Terwijl ze met haar vriend in een auto zat, stapten twee andere mannen in die hen naar een afgelegen plek reden. Daar werd de vrouw volgens haar zeggen verkracht door zeven mannen, van wie er drie zich ook aan haar vriend vergrepen.

Volgens het Saoedische ministerie van Justitie zijn zowel de vrouw als haar echtgenoot inmiddels overtuigd van de juistheid van het vonnis. De lijfstraf zal daarom conform de uitspraak worden uitgevoerd. Dat is, zo zegt het ministerie, in lijn met 'het boek van God en de leer van de profeet Mohammed'.

Het wordt de vrouw bovendien zwaar aangerekend dat ze na een veroordeling voor een lagere rechtbank, waar ze 90 zweepslagen kreeg opgelegd, publiciteit zocht voor de hoger beroepszaak. ''Voor wie bezwaar heeft tegen uitgesproken vonnissen, voorziet de rechtspraak in een beroepsprocedure zonder de media in te schakelen.''

De rechtspraak in Saoedi-ArabiŽ geschiedt door religieuze rechtbanken die zich baseren op een strenge uitleg van het islamitisch recht. Rechters hebben veel ruimte om naar eigen inzicht de strafmaat te bepalen. Het gevolg is volgens critici willekeur.

De celstraffen voor de zeven mannen die de vrouw in totaal veertienmaal verkrachtten, werden in hoger beroep ook verdubbeld, tot tussen de twee en negen jaar.