Voetbal: Uitslagen Eredivisie Speelronde 12

Icoon EredivisieNa de interlands van de afgelopen weken stond er dit weekend weer een speelronde van de Eredivisie op het programma. De Graafschap won verrassend van SC Heerenveen en AZ liet bij vlagen weer goed voetbal zien tegen Willem II. Ajax won met 4-1 van Vitesse en is drie punten uitgelopen op Feyenoord, dat met 3-2 verloor van FC Groningen.

SC Heerenveen heeft de goede reeks van vijf overwinningen niet voort weten te zetten tegen De Graafschap. De wedstrijd begon flitsend maar ondanks dat viel het eerste doelpunt pas na een kwartier. Bradley, Powel en Schöne misten kansen maar De Groot haalde de trekker succesvol over voor de Superboeren. Heerenveen had het betere van het spel maar clubtopscorer Alves, die een schorsing uitzit, werd duidelijk gemist. Dingsdag bracht de stand op gelijke hoogte maar Schöne en Powel counterden de bezoekers weer naar een 1-3 voorsprong. Uiteindelijk werd de eindstand vanaf elf meter bepaald door Pranjic, die niet faalde: 2-3.

PSV heeft onder leiding van interim-trainer Jan Wouters voor het eerst een overwinning geboekt. Op Woudestein werd Excelsior zonder al te veel inspanning opzij gezet. De thuisploeg begon fel en kreeg in de eerste helft, mede door de slappe opbouw van PSV, de beste mogelijkheden. De Eindhovenaren schrokken wakker en Bakkal werkte een mooie pass van Perez tegen de touwen. In de tweede helft probeerde Excelsior opnieuw druk te zetten, maar de verdediging stond niet sterk. In een tijdbestek van twee minuten konden Koevermans en Lazovic de score verder uitbreiden voor PSV. De slecht fluitende Van Sichem gaf beide ploegen nog een strafschop, maar de wedstrijd was allang gespeeld: 1-4.

In de Amsterdam ArenA heeft Ajax de koppositie veroverd door met 4-1 te winnen van Vitesse. De Amsterdammers speelden een uitstekende eerste helft en zagen de gezonde werklust beloond worden. Suárez en Gabri scoorden één keer en Luque faalde niet vanaf elf meter. Vlak voor rust stond de thuisploeg even niet op te letten waardoor Junker de 3-1 op het scorebord kon zetten. In de tweede helft werd Ajax slordiger en kwamen Kolk en Swerts oog-in-oog met Ajax-doelman Stekelenburg. Vitesse slaagde er niet in om te profiteren van de ruimtes op het veld en mede daardoor had de tweede helft weinig hoogtepunten. Een aantal minuten voor tijd gooide Huntelaar de wedstrijd definitief op slot na voorbereidend werk van Rommedahl: 4-1.

In een sensationele wedstrijd heeft FC Groningen met 3-2 gewonnen van Feyenoord. In de Euroborg ging Groningen goed van start maar het was Makaay die de score opende voor Feyenoord. De thuisploeg ging vervolgens met veel passie op zoek naar de gelijkmaker, maar zonder succes. Na de rust probeerden de Groningers opnieuw het doel te vinden. Lovre en Silva schoten naast, maar Berg trof wel doel. Vlak daarna schoot De Cler op het doel van Groningen waarna Sahin de rebound binnen kon werken. De wedstrijd leek onbeslist te eindigen maar het was opnieuw Berg die Feyenoord-doelman Timmer passeerde: 3-2.

Er werden dit weekend nog meer wedstrijden gespeeld. De wedstrijd tussen NAC Breda en Roda JC eindigde, net als de wedstrijd tussen Heracles Almelo en VVV Venlo, onbeslist. AZ won in eigen huis eenvoudig van Willem II en FC Utrecht won van NEC. De wedstrijd tussen Sparta Rotterdam en FC Twente eindigde in een 1-1 gelijkspel.