SP-congres kiest weer voor Marijnissen

SP-leider Jan Marijnissen is gisteren op het partijcongres in Rotterdam vrijwel unaniem herkozen als partijvoorzitter. Hoewel er voor de leden weinig te kiezen viel - aangezien hij de enige kandidaat voor de functie was - bedankte hij het congres voor het ''hernieuwde vertrouwen''. Marijnissen is al sinds 1988 leider van de partij.

Het congres schaarde zich volkomen achter de leiding, die de ruzies van de laatste maanden bestempelt als incidenten. Volgens Marijnissen is de SP de meest democratische partij van Nederland, waar de leden alle macht hebben en iedereen permanent afzetbaar is. Alle pogingen om meer democratische elementen in te voeren, haalden op het congres dan ook geen meerderheid.

De oorzaak van de ontevredenheid onder de leden is volgens Marijnissen de schuld van de media. ''De afgelopen tijd is in de pers een enorme uitvergroting geweest van dingen die op zichzelf onvoldoende waren onderzocht op feiten'', aldus de SP-leider.

Ter Horst
Marijnissen haalde verder hard uit naar PvdA-minister Guusje Ter Horst van Binnenlandse Zaken die de partijafdracht van de SP-politici wil verbieden. De salarissen van de SP'ers - ongeveer 6.000 euro netto per maand - worden rechtstreeks gestort op de rekening van de partij. Van dat bedrag krijgen de politici dan zelf een salaris van 2.300 euro overgemaakt.

Ter Horst is volgens Marijnissen een PvdA-minister die denkt ''machtsmisbruik te kunnen plegen en een succesvolle concurrent een spaak tussen de wielen te steken.''


Link: De complete toespraak van Marijnissen