Huizenprijzen stijgen ook in 2008 sterk

Icoon BinnenlandsRabobank verwacht dat de Nederlandse huizenprijzen in 2008 met 3,25 procent stijgen. Dit jaar zal de toename 4,25 procent bedragen. Debet aan de stijging zijn de aanhoudende woningnood, de krapte op de arbeidsmarkt en de verwachte loonstijgingen. Een koophuis wisselt voor gemiddeld 248.000 euro van eigenaar.

De doorstroming op de Nederlandse markt voor koopwoningen neemt af, zo stelt de bank. Ook de betaalbaarheid van een gemiddelde koopwoning voor een modaal gezin wordt minder. Dit komt zowel door hogere rentelasten als de hogere huizenprijs, terwijl het gezinsinkomen niet evenredig meestijgt.

Vooruitkijkend stelt Rabobank dat de markt voor koopwoningen voorlopig krap blijft. De oorzaak ligt in de structureel tegenvallende nieuwbouwproductie. "Het meest prominente probleem is de aanhoudende mismatch tussen vraag en aanbod van woningen", aldus Rabobank.

De huizenprijzen stijgen in Nederland al voor lange tijd ver boven het inflatieniveau. Dit komt met name het strikte grondbeleid van overheden en de speculatie met grond. Het is niet lucratief om het tekort aan woningen op te heffen, omdat dan de winst per woning sterk zal afnemen.

Volgens onderzoek van de Vereniging Eigen Huis willen ongeveer 600.000 mensen de komende twee jaar toetreden tot de woningmarkt. Directrice Marlies Pernot van de Vereniging Eigen Huis: "Die kunnen het wel vergeten. Een starter die net de Staatsloterij heeft gewonnen komt een heel stuk, maar voor de rest wordt het een stuk moeilijker."


Structurele krapte op de woningmarkt