RTL biedt reclamevrije TV tegen betaling

Icoon DigitalTV-kijkers met een fatsoenlijke internetaansluiting en een hekel aan reclame-onderbrekingen worden binnenkort door RTL Nederland op hun wenken bediend. Op de site van RTL kan worden gekozen om een programma gratis te bekijken met reclame tussendoor, of tegen betaling en geheel reclamevrij. "RTL komt als eerste in Nederland met deze nieuwe manier van adverteren", aldus een woordvoerder van de luxemburgse mediareus.

"Consumenten kunnen bij rtl.nl gratis kijken naar series of films waar normaal gesproken voor moet worden betaald", legt de zegsman uit. "In plaats van het verrichten van een betalingshandeling, krijgen ze voorafgaand aan de start van het programma een verplichte interactieve commercial te zien. Het eerste voorbeeld van deze zogenaamde ‘adfunded content’ is ‘Gooische Vrouwen’. De gebruiker kan ervoor kiezen de gebruikelijke 1,30 euro te betalen of een commercial te bekijken."

Peter Op de Beek, directeur van RTL Interactief, verwacht veel van de nieuwe dienst. "Doordat de consument actief bezig is met het product levert het voor de adverteerder, door de verplichte interactiviteit, een veel hogere attentiewaarde op dan bij normale reclame."