Mannen rijden 500 km per uur op autoweg

Een 38-jarige man uit het Friese IJlst en een 49-jarige man uit het Drentse Borger moesten vandaag voor het gerechtshof in Leeuwarden verschijnen inzake een hoger beroep. Ze zouden beiden namelijk bijna twee jaar geleden met een snelheid van vijfhonderd kilometer per uur over de openbare weg hebben getuft. Volgens de advocaat van de snelheidsduivels, Tjalling de Groot, is dit te lezen in het proces-verbaal dat over de snelheidsmeting is opgemaakt.

De kantonrechters van Sneek en Assen hadden eerder respectievelijk De Fries en de 49-jarige Drent vrijgesproken. Zo zouden de processen-verbaal niet duidelijk maken of de metingen met laserguns wel goed zouden zijn verlopen.

Het Openbaar Ministerie (OM) besloot echter tegen de heren in hoger beroep te gaan. Ze wilden de verantwoordelijke agent zelf wel eens aan de tand voelen. Uit het proces-verbaal is namelijk op te maken dat de agent 340 meter van de weg stond waar de man met zijn auto op reed. Volgens Jan Willem Meijering, getuigedeskundige van de Nederlandse Politieacademie te Apeldoorn zou dit inhouden dat de man maar liefst een halve Mach zou hebben gereden.

Officieel wees de snelheidsmeter echter 155 kilometer er uur aan. Maar hoe verder een agent van de weg af staat, des te hoger moet de snelheid van de auto zijn. Waarschijnlijk heeft de agent op een afstand van 340 meter de afstand gemeten, maar stond hij echter op of vlak naast de weg.

Om niet een volledige pleefiguur te slaan, besloot advocaat-generaal Marco van den Broek een boete van 264 euro en een voorwaardelijke rijontzegging van vier maanden tegen de Drent te eisen. De advocaat van de Drentse bestuurder is het hier niet mee eens. Volgens hem zou zijn cliënt moeten worden vrijgesproken, aangezien de agent met de lasergun zijn positie ten opzichte van de auto niet goed heeft opgegeven. Over twee weken zal de rechter uitspraak doen in de zaak.

Met dank aan two-one-b voor de submit.