'Pijpend' VVD-raadslid verlaat de fractie

Het Nijmeegse VVD-raadslid Jolanda van Veluw die PvdA-wethouder Paul Depla oraal zou hebben bevredigd in een fietsenkelder onder het stadhuis, verlaat de VVD-fractie. Ze gaat verder als onafhankelijk raadslid.

Volgens Van Veluw wil de VVD-fractie na dit ''onbewezen gerucht'' niet met haar verder. Ze zegt dat er al lange tijd spanningen waren tussen haar en de fractie. Voor de VVD-fractie zou dit de druppel zijn geweest. De ophef rondom haar persoon en het toch al broze vertrouwen waren voor de fractie aanleiding om Van Veluw te vragen te vertrekken.

Weblog GeenStijl onthulde gisteren dat wethouder en loco-burgemeester Depla zich deze zomer liet afzuigen in het fietsenhok bij het stadhuis door een VVD-raadslid. Bewakingscamera's namen het erotische tafereel op waardoor de bewakers met rode konen voor het scherm zaten. De beelden zijn voorzover bekend binnenskamers gebleven.

Geruchten over de affaire circuleerden al in juni. Burgemeester Thom de Graaff liet daarom enkele maanden geleden al een onderzoek instellen. De conclusie luidde dat er geen sprake was van seksuele intimidatie, machtsmisbruik of andere strafbare feiten.

'Open zijn'
De 42-jarige Paul Depla is getrouwd en heeft drie kinderen. Hij is de broer van PvdA-Kamerlid Staf Depla en solliciteerde onlangs nog tevergeefs naar het burgemeestersschap in Leeuwarden. Ook is hij een tijd in beeld geweest als kandidaat voorzitter van de PvdA.

Paul Depla weigert tot nog toe commentaar te geven. De gemeente Nijmegen blijft spreken van ''geruchten''. Ervaringsdeskundige Rob Oudkerk zei vandaag toen hem om een reactie werd gevraagd dat politici na een misstap daar beter zo open mogelijk over kunnen zijn.