PVV-voorstel drankverbod jonge autorijders maakt kans

Fleur AgemaMinister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin staat positief tegenover het idee jeugdige automobilisten te verbieden met drank op achter het stuur te zitten. Hij reageerde vanmiddag in de Kamer op een voorstel van PVV-Kamerlid Fleur Agema om automobilisten tot 21 jaar droog te leggen.

Over de precieze leeftijdsgrens liet de minister zich niet uit, maar hij zei dat de gedachte hem aanspreekt. Agema stelde ook voor jongeren strafbaar te stellen als ze instappen bij een chauffeur die een glaasje op heeft.

Nu geldt voor automobilisten een maximumpromillage van 0,5 promille, voor chauffeurs die nog geen vijf jaar hun rijbewijs hebben, geldt een promillage van 0,2 promille.

Gemeenten
Samen met de ministers Ab Klink (Volksgezondheid) en Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) presenteerde Rouvoet deze week beleid om paal en perk te stellen aan drankmisbruik door jongeren. Dat zij daarbij veel bevoegdheden aan de gemeenten willen geven, viel bij de Tweede Kamer in slechte aarde.

Vooral de vrijheid die gemeenten krijgen om de leeftijdsgrens voor bier en wijn op te trekken van 16 naar 18 jaar stuit op kritiek. Dat zou jong uitgaanspubliek naar de gemeente met de soepelste regels kunnen trekken. Rouvoet zei vanmiddag daar niet bang voor te zijn. Ook de verschillende sluitingstijden die gemeenten nu al kunnen instellen, hebben niet geleid tot enorme verplaatsingen, zei Rouvoet. ''Jongeren willen wel in hun eigen woonplaats uitgaan.''


CU-minister André Rouvoet