Brussel geeft Nederland 3 miljard euro terug

Icoon EuropaDe grootste nettobetaler van de Europese Unie, Nederland, krijgt drie miljard euro terug van Brussel. Dit is een meevaller voor minister van Financiën Wouter Bos (PvdA), want hiermee loopt het Nederlandse begrotingsoverschot in 2009 naar verwachting op van de eerder beoogde 0,6 procent naar 1,3 procent.

Toenmalig minister van Financiën Gerrit Zalm (VVD) had tijdens de Eurotop in 2005 een verlaging van de Nederlandse afdracht aan de EU afgesproken. Alle EU-landen moeten nog wel de nieuwe begroting goedkeuren. Als dat gedaan is gaat Nederland structureel één miljard euro per jaar minder betalen vanaf 2009.

Ondertussen gaat Denemarken opnieuw een referendum houden over invoering van de euro. Dat maakte premier Rasmussen bekend. In 2000 stemden de Denen tegen invoering van de gezamenlijke Europese munt.

Ook maakte voorzitter Jose Manuel Barroso van de Europese Commissie vandaag bekend dat de sterke euro een probleem kan gaan vormen voor de Europese economie. De Europese export is op dit moment in orde, maar bij een steeds zwakker wordende dollar zal het voor Europese bedrijven steeds moeilijker worden hun producten en diensten concurrerend op de wereldmarkt aan te bieden. Het is voor het eerst dat Barroso zijn zorgen uit over de sterke euro.


Retour: Nederland