'Derde Wereldoorlog gaat om energie'

Icoon AlgemeenIn een exclusief interview met RTL Z zegt de Amerikaanse professor Michael Klare dat de onlesbare energiedorst van het westen en opkomende landen als China en India tot een Derde Wereldoorlog kunnen leiden.

Klare denkt dat een Derde Wereldoorlog dichterbij is dan we denken. Hij gebruikt hiermee dezelfde terminologie als president Bush een tijd geleden. Bush waarschuwde in oktober dat een nucleair Iran kan leiden tot een Derde Wereldoorlog.

Klare: "Er is een mogelijkheid dat in de strijd om olie, vooral met China, een reeks van gebeurtenissen kan ontketenen die, hoe onbedoeld ook, kunnen leiden tot een Derde Wereldoorlog." Klare wordt gevraagd hoe supermachten zullen reageren als er een tekort aan energie ontstaat: "Ze reageren nu al, door middel van een groeiende geopolitieke strijd in de gebieden waar nog olie is. Er zijn nog maar een paar gebieden over waar nog echt olie is: West-Afrika, de Golf en het gebied rond de Kaspische Zee."

De reeks van gebeurtenissen die een Derde Wereldoorlog kunnen ontketenen is volgens hem al begonnen: "De VS beschuldigen China nu al van het 'stelen' van hun olie en het aanwakkeren van de olieprijs. De Chinezen zeggen op hun beurt dat zij buitengesloten worden." Toen China in 2005 het Amerikaanse energiebedrijf Unocal probeerde te kopen hielden de Republikeinen dat in het Congres tegen. Republikeinen zeiden: "Een Chinees bedrijf mag geen controle hebben over Amerikaanse olie."

Klare vindt dat de VS al heel lang een agressief buitenlands beleid hebben: "Het is al lang Amerikaans beleid om gewapend in te grijpen om onze toegang tot buitenlandse olie veilig te stellen. Dit is al het officiŽle beleid sinds de regering Carter in 1980. Dat heet de Carter-doctrine. Oorspronkelijk was dat beleid puur op de Golfregio gericht. Maar nu is het beleid ook uitgebreid naar Afrika."

De VS zouden speciaal hiervoor onlangs een militair Commando in het grondstofrijke Afrika hebben opgericht, de United States Africa Command. Klare zegt dat er een direct verband is tussen de groeiende Amerikaanse afhankelijkheid van olie-import en militair ingrijpen.

Volgens Klare is het ook niet vergezocht dat de Verenigde Staten, als dichtbevolkt relatief grondstofarm land, Canada zullen annexeren. Canada is namelijk wel dunbevolkt en zeer grondstofrijk. Dezelfde situatie kan zich voordoen met China die het grondstofrijke SiberiŽ wel eens zou kunnen opeisen van Rusland.

Klare voorspelt een toekomst van landen met een energietekort en energie-overschot, waarbij landen als het energierijke Rusland, steeds meer de landen met een energietekort zullen intimideren. Klare bewondert Europa om zijn diplomatie en denkt dat een gezamenlijk Europees leger niet nodig is. Wel zou Europa een samenhangend energiebeleid moeten voeren om de groeiende geopolitieke macht van Rusland het hoofd te bieden.


'Derde Wereldoorlog gaat om energie'