Voetbal: Hiddink naar EK, Engeland niet

Icoon Voetbal Alle deelnemers van het Europees kampioenschap van 2008 zijn bekend. Coach Guus Hiddink heeft met Rusland Euro 2008 gehaald. Dit is ten koste gegaan van de kwalificatie van Engeland, dat het in een zinderende wedstrijd aflegde tegen Kroatië.

Ondanks dat Kroatië in Groep E sowieso al geplaatst was voor Euro 2008, ging het helemaal voor de winst in Londen. Engeland had genoeg aan een gelijkspel als Rusland zou winnen van Andorra. Binnen de eerste tien minuten kwam Kroatië al op voorsprong door een blunder van de Engelse goalkeeper Scott Carson. In de dertiende minuut wist het team zelfs op 2-0 te komen door een prima uitgespeelde kans van Olic.

Engeland vocht echter flink door, ondanks dat Kroatië veruit de meeste kansen kende. In de tweede helft wist Lampard te scoren uit een op z'n minst dubieuze strafschop. Het Engelse publiek ging daarna volledig achter het team staan. Dit resulteerde in een fantastische goal van Crouch in de 65e minuut. In de 77ste minuut verstoorde Petric het feest echter door een goal van lange afstand: 3-2 winst voor Kroatië. Guus Hiddinks Rusland wist met 1-0 van Andorra te winnen, waardoor hij opnieuw op een groot eindtoernooi als coach aanwezig is. Engeland mist het toernooi.

Ook in de andere poules werd gevoetbald. In Groep A was Polen al zeker van kwalificatie. Portugal, Finland en Servië maakten nog kans op kwalificatie. Portugal en Finland moesten het zelfs tegen elkaar opnemen in een onderling duel. Deze wedstrijd eindigde doelpuntloos, waardoor Portugal naast Polen deel zal nemen aan het hoogste Europese voetbaltoernooi.

In Groep C was Griekenland al gekwalificeerd. Turkije wist met 1-0 van Bosnië-Herzegovina te winnen, waardoor ook dat land doorgaat naar Euro 2008. Noorwegen won met 4-1 van Malta, maar kwam daardoor alsnog twee punten tekort om zich te kwalificeren.

In Groep D was al bekend dat Tsjechië en Duitsland deel zouden nemen aan Euro 2008. Duitsland speelde met 0-0 gelijk tegen Wales. Tsjechië won met 2-0 van Cyprus en is daarmee groepsleider.

In Groep F was Spanje al zeker van deelname aan Euro 2008. De tweede plaats kon nog behaald worden door Zweden en Noord-Ierland. Daarvoor had Noord-Ierland wel moeten winnen van Spanje. Dat gebeurde niet, Spanje won de wedstrijd met 1-0. Zweden klopte Letland met 2-1, waardoor dat land deelneemt aan Euro 2008.