'IsraŽllobby oorzaak 9/11 en Irakoorlog'

Icoon AmerikaDe IsraŽllobby is verantwoordelijk voor de aanslag op het WTC en de oorlog tegen terrorisme. Tot deze harde conclusie komen Stephen Walt en John Mearsheimer, beide Amerikaanse professoren in buitenlandse zaken en politieke wetenschappen aan de universiteiten van Harvard en Chicago, in hun nieuwe boek 'De IsraŽllobby en Amerikaanse buitenlandse zaken'.

Walt en Mearsheimer: "Onder druk van de lobby zetten de Amerikaanse leiders de IsraŽlische belangen in het Midden-Oosten op de eerste plaats. Zelfs als dat ten koste gaat van de Amerikaanse belangen. Niet alleen sturen de Amerikanen geld en wapens richting IsraŽl, maar ze knijpen ook een oogje dicht wanneer het land acties onderneemt tegen omringende staten. Vorig jaar, toen IsraŽl Libanon binnenviel, bleef het erg stil in Washington. Iedereen wist dat het aanvalsplan van IsraŽl faliekant zou mislukken. En toch bleven de VS het plan steunen. Ze stuurden zelfs wapens."

Volgens de auteurs is het gedaande onderzoek van het boek het zoveelste bewijs dat de IsraŽllobby de Amerikaanse regering in zijn zak heeft: "Je kunt nu zelfs zeggen dat de lobby is doorgedrongen tot het Witte Huis. De meeste neoconservatieve adviseurs van president Bush zijn betrokken bij pro-IsraŽlische organisaties. En het is bekend dat de neoconservatieven besloten Irak binnen te vallen."

De twee professoren redeneren in hun boek vanuit ťťn oorzaak: alle problemen in het Midden-Oosten zijn te danken aan de lobby. Zonder die druk was Amerika nooit verdronken in dat Iraakse moeras. Zij willen dan ook een brede discussie over de rol van IsraŽl op gang brengen. Walt en Mearsheimer wordt al langer het vuur aan de schenen gelegd door beschuldigingen van antisemitisme wegens eerdere kritische artikelen en uitspraken over de IsraŽlische invloed.


Vice-president Dick Cheney bij de invloedrijke IsraŽllobby AIPAC