Transseksueel laat zich opnieuw ombouwen

De 43-jarige Amerikaan Michael Berke is nooit zeker van zijn zaakje geweest. Omdat de man altijd dacht in het verkeerde lichaam te zijn geboren, liet hij zich vier jaar geleden ombouwen; Michael werd Michelle. Nu is hij het zittend plassen al weer beu, en is hij weer herboren als Michael.

Michael had destijds weinig op met mannen. Hij vond stoere mannen maar zielig en wilde niets met hen te maken hebben. Ondanks dat hij totaal niet viel op mannen en daarom nog nooit met hen het bed heeft gedeeld, was hij vastbesloten een vrouw te willen worden. Hij wilde namelijk typische vrouwendingen doen: roddelen in de badkamer, samen shoppen en urenlang zeuren om niks. "Ik heb vrouwen altijd bewonderd om de manier waarop ze elkaar kunnen omhelzen of knuffelen. Daar is niets seksueels aan. De leefwereld van vrouwen draait meer om begrip en liefde", zo verklaart hij.

Vier jaar geleden was het dan eindelijk zo ver. De destijds 39-jarige Michael liet zich ombouwen tot Michelle. De voor de operatie benodigde tachtigduizend dollar vormden voor hem geen probleem. Voor dat geld kreeg hij nepborsten en een neuscorrectie. Van het resterende geld schafte hij zich een complete damesgarderobe aan. Omdat een operatie aan zijn penis hem te veel zou kosten, besloot hij zijn kleine vriend echter te laten hangen.

Wat Michael nooit was gelukt, lukte Michelle wel. Ze maakte vrienden bij de vleet en was veel socialer dan Michael. Ook had ze voor het eerst sinds lange tijd weer contact met moeder en zus. Desondanks bleven de problemen gewoon bestaan. "Vanbinnen was ik nog steeds dezelfde persoon", zo vertelt Michael. Michelle raakte verslaafd aan alcohol en drugs en werd ook nog eens depressief.

Daarom besloot Michelle weer net als vroeger als Michael door het leven te gaan. Hij heeft zich weer kaal geschoren en draagt nu echte stoere mannenkleren. Zijn zus en zijn moeder willen nu niets meer van hem weten. Ook nu is Michael nog steeds niet gelukkig en kampt nog altijd met depressiviteit. "Misschien moet ik gewoon de juiste vrouw tegenkomen", denkt hij.