'Globale economische crash onafwendbaar'

Icoon EconomieDe wereld moet zich voorbereiden op een globale economische crash, omdat er verschillende zeepbellen in de economie zijn ontstaan. Dit zei financieel expert Robert Shiller, economisch professor op de Amerikaanse Universiteit van Yale, op de openingsdag van de International Financial Centre in Dubai.

De zeepbellen zijn vooral te vinden op de huizenmarkt, de aandelenbeurzen en de energiesector. Shiller waarschuwt dat de prijzen in deze sectoren voor een groot deel op speculatie gebaseerd zijn.

De olieprijs steeg vandaag tot een record van boven de 99 dollar. Ook de huizenprijzen stegen tot 'obscene' hoogtes door de uiterst lage rentestanden rond de laatste eeuwwisseling en het speculatief kopen van vastgoed. Als voorbeeld noemde Shiller de sterk gestegen huizenprijzen in Nederland, Noorwegen en de Verenigde Staten. Dit brengt volgens hem een uiterst 'precaire' situatie met zich mee.

Nu de kredietcrisis steeds erger wordt en het eindeloos lenen van geld steeds meer onder druk komt te staan kunnen deze volgens Shiller overgewaardeerde markten in ernstige problemen terecht komen. Shiller: "We hebben teveel vertrouwen in de prijzen van deze markten. Het uit elkaar spatten van deze zeepbellen is de meest serieuze dreiging voor de markten."

Met dank aan dontbelievethetruth voor de submit.