Doorbraak bij aanmaak stamcellen

Icoon MedischJapanse en Amerikaanse wetenschappers zijn er onafhankelijk van elkaar in geslaagd om menselijke huidcellen de eigenschappen van embryonale stamcellen terug te geven. Medische deskundigen spreken van een absolute doorbraak op het gebied van stamcelonderzoek.

De Amerikaanse media meldde woensdag dat, voor het kweken van stamcellen, het omstreden gebruik van embryo's niet meer nodig is. Men ging er altijd vanuit dat alleen stamcellen van embryo's veranderd konden worden in ÚÚn van de 220 types lichaamscellen. In veel landen geldt een verbod op het gebruik van embryo's. In juni van dit jaar vroegen de oppositiepartijen of de embryowet niet kon worden afgezwakt.

De wetenschappers willen met de stamcellen beschadigde organen of aangetaste stukken huid gaan vervangen. Ze hopen op een effectievere behandeling van kanker, Parkinson, Alzheimer, diabetes en andere ziektes.

Aan de universiteit van Wisconsin in Madison (VS) werden vier genen ingeplant en daarmee werden de eigenschappen van een cel veranderd. Een wetenschapsteam in Japan boekte dezelfde resultaten, maar met andere genen.

In januari van dit jaar boekten Amerikaanse onderzoekers ook al resultaat in het onderzoek naar stamcellen in vruchtwater.

Met dank aan --Christiaan-- voor de submit.