Museum gaat gevonden platjes exposeren

Omdat het Rotterdamse Natuurhistorisch Museum hun collecte wilde completeren met schaamluizen, maar geen van de medewerkers bereid was exemplaren af te staan, besloten ze een oproepje te plaatsen. Dankzij de internationale media-aandacht is het het museum dan toch gelukt enkele exemplaren van de Phthirus pubis, beter bekend als het platje, te bemachtigen.

Na een paar weken wachten, plofte er vorige week plotseling een dikke envelop bij het museum op de deurmat. De envelop bevatte maar liefst vijf zeer oude schaamluizen. De kriebelige beestjes stammen uit 1949, en hebben vrolijk zitten kroelen in het schaamhaar van patiënten uit een voormalig psychiatrisch ziekenhuis in Rotterdam.

Uit Haarlem kwam nog een, weliswaar verfrommeld, recent platje. Deze had een GGD-arts uit de zakharen van een patiënt verwijderd. Volgens conservator Kees Moeliker doet de vrouwelijke arts dit wel vaker bij insecten die ze bij patiënten aantreft. "Gelukkig maar, want de meeste artsen peinzen er niet over een platje uit de haren te plukken."

Wie de beestjes eens wil bewonderen zonder hiervoor onveilig te vrijen, kan vanaf vandaag in het museum terecht. Het museum heeft er namelijk een kleine tentoonstelling aan gewijd. "Maar dan in een kleine vitrine", haast Moeliker zich te zeggen. Met een vergrootglas kan men daar de beestjes "heel aardig" bestuderen.

Met dank aan KlappernootatWork voor de submit.