Stadsdeel stelt kap 'Anne Frankboom' niet uit

Icoon Politiek Het Amsterdamse stadsdeel Centrum ziet voorlopig niet af van de kap van de 'Anne Frankboom'. GroenLinks-wethouder Marijke Vos (Milieu) had dat gisteravond gevraagd.

Volgens een woordvoerder van het stadsdeel blijft de noodzaak van de kap vooropstaan. ''We hebben dit besluit niet lichtvaardig genomen. Er is geen alternatief.''

De rechtszaak vanmiddag gaat door. De Bomenstichting heeft die samen met een aantal buurtbewoners aangespannen in een laatste poging de kastanjeboom, waar Anne Frank vanuit het Achterhuis op uitkeek, te redden.

De woordvoerder van het stadsdeel benadrukte dat de gemeente niet verantwoordelijk is voor de kap van de boom. ''Dat is de eigenaar. Wij hebben een kapvergunning afgegeven, maar die kan hij ook op een later moment gebruiken. Feit blijft wel dat we niet voor niets hebben aangedrongen op de kap.''

Volgens Vos levert de zieke kastanje geen acuut gevaar op voor de omgeving. Dat concludeert zij op basis van een gisteren uitgevoerde trekproef en ander recent onderzoek. ''Met het uitstel van de kap wil de wethouder de gelegenheid geven voor nader onderzoek'', aldus de woordvoerster.

Dat is ook precies wat de Bomenstichting wil. ''Wij willen alleen de tijd om een alternatief te ontwikkelen en te kijken of we een financieel platform kunnen opzetten om de boom continue in de gaten te houden'', aldus een woordvoerder.