'Zoek Veilig niet veilig voor kinderen'

Icoon InternetDe vandaag feestelijke geopende kinderveilige website Zoek Veilig is een grote farce. Dat schrijft althans Henk van Ess, webmaster van Voelspriet.nl vandaag. Van Ess zegt zelden zo'n ''slecht product'' te hebben gezien ''dat met zo'n misplaatste bombarie werd aangekondigd''.

De vandaag in het bijzijn van internetdeskundige prof. dr. Cor Molenaar gelanceerde veilige zoeksite is te vinden op Zoekkinderen.nl en Zoekveilig.nl In een persbericht stelt de site dat tien jaar onderzoek en ontwikkeling heeft geleid tot een zoekmachine en startpagina met meerwaarde. Zo worden websites van keurmerken, waarborgen, certificeringen en andere zekerheden voorzien en staat iedere website onder menselijke redactie.

Van Ess stelt dat de 'gecontroleerde zekerheid' er helemaal niet is. ''De zoekmachine is eveneens een vehikel van reclame (Neem nu een Donald Duck-abonnement) en bovendien is de eerste link op een zoekactie naar het woord 'Porn' een link waarvoor de uitgeverij van de zoekmachine voor kinderen betaald krijgt! '' In de zoekmachine staan volgens hem niet alleen sekssites, maar ook veel links naar gok- en warez-sites.

Inmiddels levert een zoekterm naar porn geen links meer op. FOK! nam echter de proef op de som en zocht via Zoek Veilig naar poesjes. De eerste treffer is een gesponsorde link naar een site met webcam babes.Zoeken naar poesjes

Op Webwereld.nl laat Monika van Vliet van Zoekveilig.nl in een reactie weten dat het ''nog niet perfect'' is. ''We werken hard aan verbeteringen. We roepen de mensen ook op om geschikte en ongeschikte sites te melden. Vandaar ook de leus 'voor en door mensen'''.

Van Ess noemt de reactie van Zoek Veilig absurd: ''Je kunt niet een waardeloos autostoeltje op de markt brengen waar kinderen uitvliegen en dan zeggen: 'Meldt maar als er gebreken zijn'. Ik vind het een zeer misplaatste commerciŽle poging om op de angsten van ouders in te spelen.''

Met dank aan jan meijnten voor de submit.