Iran: oliehandel ook in euro's

Icoon EconomieDe kartelorganisatie voor olie-exporterende landen (OPEC) gaat naar wegen zoeken om de samenwerking op financieel gebied te vergroten. Volgens Iran betekent dat onder meer dat er zal worden gekeken naar de steeds zwakker wordende Amerikaanse dollar, de munteenheid waarin op het moment de olie verhandeld wordt. Dit bleek vandaag uit de OPEC-top, gehouden in de Saudische hoofdstad Riyad.

Een dalende dollar heeft direct effect op de inkomsten van de olieproducerende landen. Iran wil om die reden dat olie ook in andere valuta, zoals de euro, kan worden verhandeld. Echter, in de slotverklaring van de conferentie wordt de dollar niet bij naam genoemd.

De strategie van Iran heeft ook een politieke achtergrond. Iran is een aartsvijand van de Verenigde Staten, dat een grootverbruiker is van olie. Iran heeft te maken met steeds agressiever wordende retoriek uit Washington omwille haar nucleaire programma.

Hugo Chávez, de president van Venezuela, waarschuwde ook dat de olieprijs kan oplopen tot 200 dollar per vat als de Verenigde Staten zouden overgaan op een oorlog tegen Iran. De afgelopen tijd is de olieprijs al opgelopen naar ruim 90 dollar per vat.

In de verklaring laten de OPEC-landen weten voor een consistente oliebevoorrading te willen zorgen. Verder onderstreepten ze het belang van de toegang tot energie als middel om armoede te bestrijden. Ook is aan het milieu gedacht, OPEC-lid Saudi-Arabië steekt 300 miljoen dollar in milieuonderzoek.


"Oliehandel ook in euro's"

Op het forum vind je meer over de toestand van de dollar