Duizenden Belgen betogen tegen splitsing

Icoon Belgie Duizenden Belgen zijn vandaag in Brussel samengekomen om te demonstreren tegen ideeën om het land op te splitsen. Deelnemers zwaaien met Belgische vlaggen en zijn gekleed in zwart, geel en rood: de kleuren van de nationale vlag.

De betoging is een spontaan initiatief van een Luikse ambtenaar. Marie-Claire Houard maakte zich ongerust over de Belgische eenheid. ''Ons land is te klein om nog in kleine stukken te worden verdeeld, vooral in het huidige Europa'', zo staat in de petitie die de initiatiefneemster later op de dag overhandigt aan politici. De petitie is per internet en sms gesteund door meer dan 125.000 Belgen.

Partijen als Vlaams Belang en het Vlaams-nationalistische N-VA willen van deelstaat Vlaanderen graag een republiek maken. De meeste Walen en Brusselaars verzetten zich daartegen, onder meer omdat ze veel geld ontvangen van Vlaanderen.

De tegenstellingen tussen Vlamingen en Walen zijn de laatste weken verscherpt door de aanslepende kabinetsformatie in België. De formatie nadert begin januari het Europees lengterecord van 208 dagen, dat nu nog in Nederlandse handen is.