Illegale 'Liberty dollar' opgerold

Icoon AmerikaAmerikaanse federale agenten hebben vrijdag in Indiana het hoofdkwartier van een organisatie die een aparte Amerikaanse munteenheid produceert en in omloop brengt binnengevallen. Bij de inval zijn goud, zilver, twee ton koper, documenten en computers in beslag genomen. De munteenheid betreft de 'Liberty dollar' met daarop de afbeelding van de Republikeinse libertarische presidentskandidaat Ron Paul.

Ron Paul is evenals de organisatie tegen het stelsel van Amerikaanse centrale banken (de Fed) en wil de goudstandaard voor de Amerikaanse dollar herinvoeren. De organisatie claimt dat de Liberty dollars vrij van inflatie zijn en dat het een hoge mate van stabiliteit teweeg kan brengen op de nu onrustige financiële markten. Echter, het produceren van een dergelijke munteenheid is illegaal. De organisatie gaat de zaak nu in de rechtszaal uitvechten.

Een woordvoerder van Ron Pauls campagneteam laat weten: "Wij wisten van het bestaan van de munteenheid, maar wij hebben er geen enkele band mee. De organisatie heeft geen toestemming aan ons gevraagd om de Liberty dollars te produceren en in omloop te brengen."

Ron Paul geldt als de outsider bij de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen en heeft voor zijn campagne de afgelopen maanden vele miljoenen dollars geworven terwijl de meest populaire presidentskandidaten vergelijkbare bedragen wisten te werven. Ook is hij veruit de meest populaire kandidaat op het internet.


Ron Paul bij Jay Leno

Op het forum vind je meer over de toestand van de dollar