Homo kan bestuurder ChristenUnie zijn

Icoon PolitiekHomo's kunnen wel degelijk openbaar bestuurder worden namens de ChristenUnie. De partij stelt maar één eis, dat mensen "Gods Woord onderschrijven en op basis daarvan politiek willen bedrijven". Dat heeft de partij zaterdag gezegd.

Politiek leider Andre Rouvoet zegt zaterdag in de regionale kranten aangesloten bij de Geassocieerde Pers Diensten (GPD) dat de ChristenUnie wel een selectiecommissie heeft die kandidaten beoordeelt over diens politieke geloofwaardigheid. Andere partijen hebben ook dergelijke commissies.

"Het raakt me en ik word boos als gezegd wordt dat de ChristenUnie homo's wil weren. We hebben ons als partij juist sterk gemaakt om discriminatie van homo's te bestrijden", aldus Rouvoet. Volgens een woordvoerder van de ChristenUnie is de partij niet van plan om in de toekomstige gedragscode bepaalde gedragingen te gaan verbieden.

De vraag of homo's bestuurlijk actief kunnen zijn namens de ChristenUnie komt zaterdag niet aan bod tijdens een congres van die partij in Zwolle. Aanvankelijk zou op deze bijeenkomst worden gesproken over een gedragscode voor ChristenUnie-politici. Maar toen de discussie hierover zich dreigde toe te spitsen op de positie van homo's greep het partijbestuur in. Het Amsterdamse deelraadslid Yvette Lont besloot daarop af te zien van een motie om homo's te weren uit bestuurlijke functies.