Imam wil VS in 2050 islamitisch hebben

De Amerikaanse imam Abdul Alim Musa wil dat de Verenigde Staten in 2050 zijn veranderd in een islamitische staat. De uit Pakistan afkomstige imam die werkzaam is in Washington D.C., verklaart zelf op internet dat hij deel uitmaakt van een beweging die ernaar streeft de Verenigde Staten te vervangen door ''de Islamitische Staat van Noord-Amerika.''

Alim Musa is oprichter en leider van de groep As-Sabiqun, die heeft aangegeven dat haar uiteindelijke doel is ''de islam te vestigen als de heersende cultuur in Amerika''. De groep is niet alleen actief in Washington D.C, maar ook in Oakland, Los Angeles, San Diego, Sacramento en Philadelphia. Ze houdt zich bezig met sociale en geestelijke hulpverlening in Amerikaanse steden, een werkwijze waarmee ook Hezbollah en Hamas invloed verwerven. De beweging van de imam is beÔnvloed door onder meer de oprichter van de Moslimbroederschap en de Iraanse ayatollah Khomeini.

Kritische volgers van de islam zeggen dat figuren als Musa niet moeten worden genegeerd: ''Niet omdat zij de macht hebben in hun opzet te slagen, maar omdat de kans bestaat dat zij geweld gebruiken om hun doel te bereiken'', zo citeert het Nederlands Dagblad vandaag criticus Robert Spencer. Volgens hem riep onlangs nog een van de oprichters van de islamitische lobbygroep Council on Islamic-American Relations (CAIR) een groep moslims in CaliforniŽ op dat zij niet in Amerika zijn om te assimileren, maar om eraan bij te dragen dat in het land islamitische regels gaan gelden.