Milieuvervuiling Nederland neemt af

Icoon MilieuOndanks dat de Nederlandse economie tussen 1990 en 2006 met 48 procent groeide is de milieuvervuiling van Nederlandse bedrijven en huishoudens in diezelfde periode met zestien procent afgenomen. Het tempo waarin bedrijven energie besparen is de laatste jaren echter wel teruggelopen. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag.

De daling is te danken aan energiebesparende maatregelen zoals betere isolatie van huizen. Ook de warmere winters hielpen mee. De energiebesparing was het grootst in de jaren negentig, waar veel bedrijven schoner gingen produceren. Na 2000 zijn bedrijven volgens het CBS nauwelijks energiezuiniger gaan produceren, in tegenstelling tot huishoudens. Ondanks de hogere consumptie van huishoudens, vervuilden ze minder.

Nederlandse huishoudens hebben vorig jaar gemiddeld 1160 euro uitgegeven aan motorbrandstoffen, 620 euro aan elektriciteit en 810 euro aan aardgas. De energieprijzen voor huishoudens zijn tussen 2001 en vorig jaar met bijna veertig procent gestegen, bij een inflatie in die periode van tien procent.

Gasterra, het grootste gasbedrijf van Nederland, maakte gisteren bekend dat de gasprijs volgend jaar waarschijnlijk vijf tot tien procent duurder zal uitvallen. Dit komt door de hogere olieprijs, want deze is gekoppeld aan de gasprijs. Ook de zorg zal in 2008 fors duurder gaan worden.