Begluurder van A'damse studentes voor de rechter

Icoon JustitieTegen de 47-jarige Amsterdammer Frits Z. is vandaag een werkstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden geëist wegens het met een videocamera begluren van studentes. De man liep in 2005 tegen de lamp toen een studente twee verborgen webcams ontdekte in haar appartement aan de Fokke Simonszstraat. De zaak kreeg indertijd grote aandacht van de politie en media.

De camera's bleken verbonden met een computer in het naastgelegen pand. Frits Z. is daar mede-eigenaar van. Daar stond op de zolderkamer een computer en werd materiaal gevonden met foto's en video's waar de studentes zonder kleren op stonden. Vier vrouwen dienden een aanklacht in.

De man kwam vandaag niet opdraven bij de rechtszaak. Volgens zijn advocaat was hij bang voor de media-aandacht. De officier van Justitie nam Z. dat kwalijk omdat hij niet de moeite heeft genomen de angst voor verdere verspreiding van het materiaal weg te nemen en verantwoording af te leggen tegenover zijn slachtoffers. Uit verklaringen van de studentes blijkt dat ze zich niet meer veilig in hun eigen kamers voelen en bang te zijn voor publicatie op internet. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.