Turk krijgt levenslang voor eerwraak

Icoon Misdaad De 22-jarige Turkse GŘldŘnya T÷ren werd verkracht door haar neef en raakte zwanger. Omdat ze zwanger was geraakt, dwong haar familie om met haar neef te trouwen, maar de jonge vrouw weigerde en vluchtte naar een politievrouw. Alsof dit allemaal niet erg genoeg was voor de jonge vrouw, werd ze ook nog zwaar mishandeld door haar broer en doodgeschoten in het ziekenhuis.

Haar broer is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Een jongere broertje, die als medeplichtige is veroordeeld, kreeg 23 jaar cel opgelegd. Haar jongere broertje was minderjarig op het moment dat GŘldŘnya werd vermoord. Het is de zwaarste straf die ooit in Turkije is opgelegd voor het uitvoeren van eerwraak.

Haar familieleden hadden bij het politiebureau gezworen dat ze het meisje niks zouden aandoen. GŘldŘnya wilde echter niet meer bij haar ouders blijven wonen, dus verbleef ze bij haar oom. Daar werd de jonge vrouw aangevallen door haar twee broers en ze werd zwaar mishandeld. Ze kwam hierdoor terecht in het ziekenhuis. Haar twee broers drongen het ziekenhuis binnen en schoten twee kogels door haar hoofd.

De zaak van GŘldŘnya trok internationale aandacht. Zowel Amnesty International als de speciale rapporteur van de VN voor geweld tegen vrouwen gebruikte de moord in hun campagnes tegen huiselijk geweld.

Elk jaar vallen er in Turkije circa zeventig slachtoffers als gevolg van eremoorden. Volgens de nieuwe, in 2005 in Turkije ingestelde strafwet kan iemand die schuldig is bevonden aan eremoord een levenslange gevangenisstraf krijgen, ongeacht zijn leeftijd. Een goede zaak natuurlijk, maar het gevolg hiervan is, dat de jonge vrouwen worden gedwongen om zelfmoord te plegen.