PVV wil digitale schandpaal criminelen

Icoon PolitiekDe Partij voor de Vrijheid (PVV) wil dat minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie een initiatief neemt om een digitale schandpaal voor veroordeelde criminelen op te zetten. PVV-Tweede Kamerlid Raymond de Roon wil dat op zo'n website 5 jaar lang de naam, adres en foto van iedere veroordeelde misdadiger komt te staan, ook van hen die 'slechts' tot een taakstraf zijn veroordeeld.

Mocht de CDA-bewindsman niet bereid zijn om een dergelijk initiatief te nemen, dan zal volgens De Roon de PVV zelf met een wetsvoorstel van dergelijke strekking komen.

De PVV stelt dat veel criminelen ''er een bloedhekel aan hebben als hun wandaden in hun directe omgeving bekend worden. Ook dat kan een wapen zijn in de strijd tegen de criminaliteit. Hier wordt nu helemaal geen gebruik van gemaakt. De minister laat zich op dit punt verlammen door privacy-overwegingen.''

Volgens de PVV mag de privacy van criminelen best worden aangetast omdat de misdadigers ''zelf niets anders doen dan voortdurend de persoonlijke levenssfeer van anderen te schenden.'' De preventieve werking en informatie voor burgers behoren behoren veel zwaarder te wegen dan privacy van misdadigers, zo meent de PVV.