Kilometerheffing mogelijk pas in 2016

Icoon FileDe Telegraaf schrijft vandaag dat de omstreden kilometerheffing er op zijn vroegst pas in 2016 komt. De krant wist de hand te leggen op een vertrouwelijke notitie van minister Eurlings. Ook een omvangrijke tussenstap in deze kabinetsperiode is van de baan.

Vrijdag zullen de notities van minister Eurlings in de ministerraad behandeld worden. Hij geeft dan een viertal opties die als maatstaf gaan dienen voor de landelijke kilometerheffing.

Iedereen een kastje
Eurlings wil dat iedere autobezitter vanaf 2016 een kastje in zijn auto heeft, waarmee de ritten door een satelliet worden geregistreerd. Iedereen zou dan betalen naar tijd, plaats en milieuvriendelijkheid van de auto.

Het bedrijfsleven en de ANWB willen graag dat minister Eurlings zo snel mogelijk begint met het nemen van proeven, zodat duidelijk wordt of het systeem ook echt werkt.

Tevens zou de minister overwegen automobilisten die de spits mijden te belonen. Als de kilometerheffing landelijk wordt ingevoerd zullen poortjes een kaartje in de auto aflezen en kan ook de motorrijtuigenbelasting met 25 procent omlaag.
Verwacht wordt dat de files dan met 45 procent afnemen.

Groenlinks
Tweede Kamerlid Wijnand Duyvendak van GroenLinks heeft om opheldering gevraagd. Hij wil vandaag nog antwoord van minister Eurlings of de berichten in de media kloppen dat de kilometerheffing niet voor 2016 kan worden ingevoerd.