'UvA 48ste beste universiteit ter wereld'

Icoon Onderwijs Voor het eerst heeft een Nederlandse universiteit een plaats in de top 50 gescoord in de THES-QS World University Rankings, een lijst van beste universiteiten ter wereld. De Universiteit van Amsterdam staat als beste Nederlandse universiteit op plaats 48.

Vooral de faculteiten Geesteswetenschappen en Maatschappij- en Gedragswetenschappen van de UvA doen het erg goed. Vorig jaar stond de UvA nog op plaats 69. Dymph van den Boom, rector-magnificus van de UvA, stelt dat de prestaties stijgen door de toenemende internationalisering van de universiteit. In totaal staan elf Nederlandse universiteiten in de top 200. De Universiteit Delft staat op plaats 63, Universiteit Leiden op plaats 84 en de Universiteit Utrecht op plaats 89.

De ranglijst is samengesteld op basis van 'peer reviews' (rapporten van experts), het aantal citaten per universiteit, de aantrekkingskracht van universiteiten op buitenlandse studenten en docenten en de verhouding docenten-studenten. De elf beste universiteiten liggen allemaal in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De beste universiteit is Harvard. Daarop volgen Cambridge, Oxford en Yale.