Acties tegen kamp Zeist gaan door

Icoon Binnenlands Het protest tegen opsluiting van vluchtelingen in Kamp Zeist gaat door. Leden van de Anarchistische Anti-deportatie Groep Utrecht (AAGU) hebben vandaag aangekondigd actie te blijven voeren tegen de nieuwbouw van het detentiecentrum.

De AAGU kondigde nieuwe acties aan op de stoep van de rechtbank in Utrecht. Hier diende vanmiddag een rechtszaak tegen veertien leden van de groep. Zij bezetten op 13 februari de raadszaal van Zeist op het moment dat het bestemmingsplan aan de orde kwam dat de nieuwbouw van het detentiecentrum mogelijk moet maken.

Liefke Dolmans van de AAGU zegt dat de actievoerders burgers op de hoogte willen brengen van dat wat er in kamp Zeist gebeurt. ''Mensen weten niet eens dat er een gevangenis is. Bewoners van Zeist, Soest en Soesterberg moeten weten dat er vanuit hun achtertuin mensen worden gedeporteerd.'' De AAGU vindt dat mensen niet zomaar in de gevangenis mogen belanden omdat ze op de vlucht zijn voor honger, armoede of onderdrukking. De actievoerders zeggen passende acties te bedenken om te protesteren. ''Wij willen bijvoorbeeld een boswandeling organiseren waarin we mensen informeren over het detentiecentrum. Maar acties om nieuwbouw van het detentiecentrum te frustreren worden niet geschuwd.''

De laatste grote actie bij Kamp Zeist was een burgerinspectie op 15 september. Deze actie liep uit op een treffen tussen actievoerders en ME waarbij onder meer een demonstrante werd gebeten door een politiehond. Deze zaken komen in december voor de rechtbank in Utrecht.



De burgerinspectie van 15 september