Verpleegkundigen maken geregeld rekenfouten

Icoon MedischMeer dan veertig procent van de verpleegkundigen kan niet goed genoeg rekenen. Dat blijkt uit onderzoek van Nursing, een vakblad voor verpleegkundigen. Rekenfouten leveren risico's op bij het toedienen van medicijnen. Er moet bijvoorbeeld worden gerekend bij het verdunnen van geneesmiddelen en bij het vaststellen van doses die afhankelijk zijn van het lichaamsgewicht.

Fouten kunnen fataal zijn bij middelen tegen kanker en bij pijnstillers als morfine. Van de ondervraagden geeft 30 procent toe wel eens rekenfouten te maken bij het geven van geneesmiddelen.

Ruim de helft zegt collega's te kennen die in de fout gaan. De respondenten werd tijdens een kort interview een aantal vragen gesteld, onder andere over hun zelfbeeld ten aanzien van hun rekenvaardigheid. Vervolgens werd hen verzocht online een toets in te vullen. Die toets bevatte tien rekenopgaven die inzicht geven in rekenvaardigheid. Deze rekentoets werd door 125 van de 250 respondenten gemaakt. Slechts negen procent beantwoordde alle vragen goed.