Nederlandse economie groeit met ruim 4%

Icoon EconomieDe Nederlandse economie is in het derde kwartaal van dit jaar met ruim vier procent gegroeid ten opzichte van dezelfde periode in 2006. Het is de hoogste economische groei in zeven jaar tijd. De groei van kwartaal op kwartaal kwam uit op 1,8 procent, wat de hoogste groei in tien jaar tijd is.

De groei is vooral te danken aan hogere productie van aardgas. Er zijn in het derde kwartaal 26 procent meer kubieke meters gas opgepompt dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit is te wijten aan het slechtere weer waardoor er meer gestookt wordt.

De Nederlandse export steeg 7,5 procent op jaarbasis. Ook dit is voor een deel te wijten aan de hogere export van aardgas. Volgens Mathijs Bouman van RTL Z is er slechts sprake van een tijdelijk effect. De aardgasvelden in Nederland beginnen namelijk steeds meer op te raken.

Consumentenbestedingen stegen op een redelijk tempo met 2,5 procent. Er werden vooral meer duurzame goederen gekocht, zoals elektronica, auto's en meubels. Vooral de sectoren zorg en commerciële dienstverleningen groeiden hard. De goede cijfers zullen waarschijnlijk een goede weerslag hebben op de overheidsfinanciën van minister Wouter Bos.


Hoogste economische groei Nederland in zeven jaar tijd