Tyfoon Sidr op weg naar Bangladesh & India

Icoon RampDe autoriteiten van Bangladesh en India houden hun hart vast. Orkaan Sidr, die zich op dit moment in de Golf van Bengalen schuil houdt, is de afgelopen 24 uur sterk in kracht toegenomen en gaat waarschijnlijk zware schade aanrichten in beide landen. De orkaan word daar komend weekend verwacht.

Op dit moment is Sidr nog een categorie 3 storm, maar men verwacht dat hij morgen wordt opgewaardeerd naar categorie 4 op de schaal van Saffir Simpson. November wordt gezien als de maand met de meeste orkaanactiviteit in het noordelijke deel van de Indische Oceaan. Normaliter zal een orkaan in de Golf van Bengalen niet uitgroeien tot een zware orkaan, simpelweg omdat het gebied niet 'open' is zoals de Stille of Atlantische Oceaan. Sidr heeft echter alle tijd gehad zich te ontwikkelen. Eerder deze week ontstond hij bij de Andaman eilanden voor de kust van Sumatra. Volgens het Nationale Orkanen Centrum in Miami is dit een hele gevaarlijke storm.

India en Bangladesh hebben dit jaar al te kampen gehad met extreem noodweer. De moesson van dit jaar was bijzonder zwaar en koste ruim 3200 mensen het leven. Het kustgebied van Bangladesh staat al jaren bekend als risicogebied. Het ligt laag en veel mensen wonen aan de kust. Elk jaar heeft het gebied te kampen met wateroverlast.

Golf van Bengalen, dodelijk gebied
Nergens op aarde hebben orkanen zo verwoestend toegeslagen als in het noordelijke deel van de Indische Oceaan. In 1970 trof tyfoon Bhola hetzelfde gebied met catastrofale gevolgen. Meer dan 500.000 mensen kwamen om het leven. Bhola wordt nog altijd gezien als de dodelijkste orkaan ooit.

In 1991 kwam supertyfoon Gorka in het gebied aan land. Een stormvloed van ruim zes meter zorgde voor zware overstromingen in het gebied. Bijna 140.000 mensen kwamen om en tien miljoen raakten dakloos. In 1999 was het de beurt aan Orissa die in India dood en verderf zaaide. Ruim 10.000 mensen kwamen om. Orissa ging destijds als categorie 4 storm aan land.

Orkaan Sidr in de Golf van Bengalen


Meer informatie over Sidr, of wil je weten hoe een orkaan ontstaat, kijk dan ook eens hier --> Hurricane Season 2007