Pyromaan 't Zandt slaat mogelijk weer toe

Icoon BrandIn het Groningse dorpje 't Zandt heeft afgelopen nacht brand gewoed in een schuurtje achter een woonhuis. De politie gaat ervan uit dat het vuur is aangestoken door de pyromaan die het dorpje al enkele maanden teistert.

Sinds augustus is er in 't Zandt dertien maal brand gesticht of een poging daartoe gedaan. De brand in het schuurtje werd rond een uur 's nachts ontdekt door surveillerende agenten, zegt een woordvoerder. Vervolgens werden alle beschikbare agenten opgeroepen en de buurt afgezet, maar dat heeft niet tot een aanhouding geleid.

De politie houdt dinsdagmorgen een uitgebreid buurtonderzoek. Ook zal onderzoek van de recherche dan moeten uitwijzen of de brand in het schuurtje inderdaad is aangestoken en of er een verband is te leggen met de eerdere branden. Volgens de politiewoordvoerder ''past het object wel in het patroon''.

De politie heeft in 't Zandt een permanente post ingericht en surveilleert 24 uur per dag om een einde te maken aan de brandstichtingen. Ook worden enkele tientallen inwoners ondervraagd. In de zoektocht naar de pyromaan heeft de politie eerder al de hulp ingeroepen van gedragsdeskundigen en een oproep gedaan in het lokale tv-programma Opsporing Noord. Een verdachte is echter nog niet aangewezen.