Politicus 'zegent' moskeeterrein met varken

De Italiaanse politicus Mariella Mazzetto van de separatistische beweging Lega Nord heeft een rel weten te veroorzaken. In de stad Padua liep hij doodleuk met een varkentje over een terrein waar binnenkort een moskee zal verrijzen. Aangezien een varken voor de moslims een onrein dier is, zijn de moslims er op zijn zachtst gezegd niet blij mee.

"We hebben het terrein gezegend", verklaart de politiek leider van Lega Nord te Padua. Met het zwijntje aan de riem liep hij, vergezeld door een stuk of tien partijgenoten, over het bouwterrein.

"Het is een kwestie van verdediging van de Italiaanse identiteit", luidde Mazzetto's verklaring in tal van Italiaanse kranten. De beste man was vice-minister van Onderwijs in 1994-1995, toen de rechtse premier Silvio Berluconi in Italië de scepter zwaaide.

Burgemeester Flavio Zanonato van Padua is niet gecharmeerd van de actie. "Ik denk dat dit gedrag Padua onwaardig is en dat veel inwoners teleurgesteld zijn. Hier leven minstens zevenduizend moslims en wij proberen in vrede samen te leven. Dit soort acties gaat daar regelrecht tegen in", sprak hij.