'Nierdonor levenslang gratis verzekering'

Icoon Medisch Mensen die bij leven een nier doneren, moeten daarvoor worden beloond. Dat kan het beste door ze de rest van hun leven een gratis ziektekostenverzekering te geven. Dat adviseert de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) aan het kabinet.

Een woordvoerster van de raad bevestigde†vanochtend berichtgeving van die strekking in de Volkskrant. Orgaandonoren belonen voor het afstaan van bijvoorbeeld een nier, wordt door veel mensen afgekeurd. Volgens de RVZ is het risico dat iemand een orgaan doneert om aan geld te komen, bij een gratis ziektekostenverzekering minder aanwezig.

Minister Klink (Volksgezondheid) komt in september met een masterplan voor orgaandonatie. Al geruime tijd bestaan er lange wachtlijsten voor donororganen. De omroep BNN wijdde eerder de omstreden Grote Donorshow aan de problematiek.

De RVZ wil ook dat mensen die zich inschrijven als donor, een kleine financiŽle tegemoetkoming krijgen, bijvoorbeeld door een eenmalige korting op de ziektekostenpremie. Een andere optie van de raad is om die mensen te laten stijgen op een wachtlijst als ze zelf een orgaan nodig hebben.