Justitie gelooft verhaal Holleeder niet

Icoon JustitieTerwijl Willem Holleeder eerder deze week zei dat het hem heeft opgelucht om zijn verhaal te doen bij de rechtbank, hecht het Openbaar Ministerie weinig tot geen enkel geloof aan dat verhaal. Dat zei officier van justitie Saskia de Vries vrijdag.

De verklaringen van Holleeder heeft hij "afgelegd na kennisname van het hele dossier'', aldus De Vries. De Vries en haar collega Koos Plooij besteden vandaag de hele dag aan hun requisitoir in de zaak tegen Holleeder en enkele medeverdachten. Maandag pas besluiten zij hun betoog met de strafeisen. De zaak bestaat uit vier afzonderlijke dossiers, waarin het telkens draait om afpersing.

Vrijdag begon aanklaagster De Vries met de bespreking van het dossier-Friedlšnder. Zakenman Rolf Friedlšnder en diens zoon Pel werd eind jaren negentig ongeveer een miljoen gulden afhandig gemaakt, wegens een geschil rond een ex-vriendin van Pel. Deze vrouw was destijds het vriendinnetje van de in 2005 vermoorde topcrimineel John Mieremet. Mieremet, diens 'partner in crime' Sam Klepper (vermoord in 2000) en Willem Holleeder werkten volgens justitie nauw samen bij het afpersen van de Friedlšnders.

Een ander dossier gaat om vastgoedhandelaar Kees Houtman. Holleeder zou bij het afpersen van Houtman samen met Renť van D. en Richard en Mark G. hebben geopereerd.
'Holleeder niet geloofwaardig'