Koeien zeer schadelijk voor het milieu

Icoon BinnenlandsUit onderzoek van SenterNovem, het agentschap van Economische Zaken voor duurzame initiatieven, blijkt dat koeien ontzettend schadelijk voor het milieu zijn. Koeien blijken een grote bron van broeikasgassen.

Theo Leupen, manager klimaatbeleid van SenterNovem zegt dat koeien daarom ook een milieuprobleem zijn: "Koeien laten boeren, laten scheten en poepen. Daarbij komen methaan en lachgas vrij. Methaan is als broeikasgas twintig keer schadelijker dan CO2. Lachgas zelfs 310 keer."

Daarom komen er drie proefprojecten met honderd boeren uit verschillende regio's. Zij zullen, ieder voor zich, nagaan hoe de uitstoot van methaan en lachgas kan worden gereduceerd. Want de mogelijkheden daartoe variŽren per grondsoort en bedrijf, zegt Leupen. Over een jaar moet duidelijk zijn wat deze projecten opleveren. Gerda Verburg (CDA), minister van Landbouw, verwacht veel van het project. Dit is ook nodig, want in 2020 wil de landbouwsector twintig procent minder broeikassen uitstoten.

De cijfers van SenterNovem zijn opmerkelijk te noemen. De landbouwsector is verantwoordelijk voor dertien procent van alle broeikasgassen die in Nederland worden uitgestoten. De sector is daarmee een grotere milieubedreiging dan de industrie, die voor acht procent van alle broeikasgassen tekende.


Koeien zeer schadelijk voor het milieu