Britse autoriteiten op het ergste voorbereid

Icoon BuitenlandsDe storm op de Noordzee en de hoge waterstanden hebben voor grote ongerustheid gezorgd in Groot-Brittannië. De autoriteiten zeggen op het ergste voorbereid te zijn en sluiten evacuaties uit de kustgebieden niet uit.

Een Britse overstromingsexpert heeft de autoriteiten gewaarschuwd actie te ondernemen omdat er anders "een significant aantal doden kan vallen". Vooral mensen in bungalows vlak achter hoge zeeweringen moeten niet gaan slapen vannacht, aldus prof. Philip Green van het Britse Onderzoekscentrum voor Overstromingen.

Wegens de storm op de Noordzee wordt vanavond de stormvloedkering in de Theems gesloten die de Britse hoofdstad Londen tegen hoogwater moet beschermen. Ook aan de Britse oostkust zijn maatregelen getroffen tegen mogelijke overstromingen.

De autoriteiten verwachten een waterstand tot drie meter boven het normale peil. Zij waarschuwden voor extreem gevaarlijke omstandigheden. Kenners denken dat vooral de omgeving van de plaats Great Yarmouth het zwaar te verduren zal krijgen. Premier Brown heeft donderdagavond een speciale vergadering voorgezeten van het comité voor rampenbestrijding. Engeland heeft dit jaar al eerder problemen gehad met overstromingen.Op het forum kun je in diverse topics praten over de storm van vannacht en mogelijke gevolgen.