Studentendemonstraties Frankrijk tegen nieuwe wet

Icoon Buitenlands1500 studenten waren er op de been in Toulouse, net als in Rennes, 500 in Rouen, en minstens zoveel in Parijs. Zij demonstreerden vandaag tegen de wet Pécresse, die pasgeleden van kracht is gegaan. Pécresse wil de universiteiten financiële autonomie verlenen en hun binding met de bedrijfswereld bevorderen. De studenten zien daar een gevaar in voor de gelijke kansen voor iedereen. De politie moest erin veel gevallen aan te pas komen om blokkades op te heffen of de orde te bewaken.

In Parijs waren er massaal duizenden mensen naar de Place de la Bastille gegaan om via een mars naar het Panthéon te trekken. In Rennes hadden de studenten het station bezet en was er geen treinverkeer meer mogelijk van- en naar Rennes. De hele avond heeft het treinverkeer hierdoor hinder opgelopen. Gisternacht werd er al een universiteit in Nantes en in een in Parijs bezet. Ook hier moest de politie aan te pas komen om deze te beëindigen.

Valérie Pécresse kwam in opstand tegen de demonstraties en riep op tot kalmte. Zij onderstreepte dat niemand gebaat zou zijn bij dit soort demonstraties omdat andere studenten hier alleen maar last van hebben. Laurent Wauquiez, de woordvoerder van het parlement heeft het echter al gehad over een grote samenspraak waar de studenten ook bij betrokken zouden worden. De studentenorganisaties hebben hier positief op gereageerd.


Spijbelen om toekomst veilig te stellen?