Gevangene eist zuivere zuurstof in cel

Een dertigjarige gevangene, die zijn straf uitzit in de gevangenis van het Groningse Ter Apel, probeert via de rechter zuivere zuurstof af te dwingen. Hij zegt dit nodig te hebben om zijn extreme hoofdpijn een halt toe te roepen. De Nederlandse staat, die moet instaan voor de gezondheid van gevangenen, weigert echter gehoor te geven aan het verzoek van de gedetineerde.

De man lijdt aan zogeheten clusterhoofdpijn. Deze ziekte wordt gekenmerkt door korte en zeer hevige aanvallen aan ÚÚn zijde van het hoofd. Het enige remedie is zuivere zuurstof. Als de patiŰnt dit niet op tijd krijgt toegediend, dan krijgt hij helse pijnen te verduren en krijgt men zelfmoordneigingen. De gevangene wil dan ook constant met een zuurstoffles rondlopen.

"De Nederlandse staat ontkent niet dat een zuurstoffles in de cel de beste medische oplossing is, maar vindt het niet veilig", meldt zijn advocaat L.S. Slinkman. Het gas zelf is zeer brandbaar en daarbij zou hij de fles als wapen kunnen hanteren. Zijn cliŰnt moet daarom bij een aanval gelijk aan de bel trekken, waarna het gevangenispersoneel met een gasfles komt aanzetten. "Dat duurt tien tot vijftien minuten, terwijl elke seconde telt", aldus zijn advocaat.

De rechter zal zich over de zaak buigen. De uitspraak zal volgen op zestien november.