Fries raadslid wil geen asielzoekers als buur

Icoon BinnenlandsFNP-raadslid (Fryske Nasjonale Partij) Jelte Cuperus uit Damwoude in Friesland wil geen Afrikaanse vluchtelingen in zijn straat. Naar verluidt worden in januari vluchtelingenhuishoudens uit Burundi en Kongo geplaatst op de hoek van Coninckstraat en de Johannes Douwesweg in Damwoude. En dat ziet Cuperus niet zo zitten. Niet dat hij racist is, want Cuperus is alleen bezorgd om de verkeersveiligheid: "Die mensen hebben nooit geleerd de heg te knippen en dat levert levensgevaarlijke situaties bij het kruispunt op."

Verder meent het raadslid: "It bin oare minsken, út in oare kultuer. Dy moast hjir net hinne helje." Cuperus, die zegt namens de buurt te spreken en niet als politicus, staat inmiddels onder vuur om zijn uitspraken. De FNP dreigt hem te royeren als lid. Zijn vrouw smeekt het bestuur het niet te doen. "Mijn man heeft vreselijke spijt dat hij het zo heeft gezegd. De FNP is zijn lust en zijn leven."

Ook buurtbewoners hebben inmiddels hun ongenoegen geuit aan de deur van Cuperus, die nu zelf zo in de war is dat hij geestelijke bijstand van zijn dominee krijgt.