Heertje haalt hard uit naar HBO-raad

Icoon OnderwijsEerder al noemde de professor en econoom Arnold Heertje het HBO een criminele organisatie, nu haalt hij in een exclusieve column op RTL Z wederom hard uit naar de HBO-raad. Heertje uit felle kritiek op voorzitter Doekle Terpstra en de managers in het hoger onderwijs: "Het is een raadsel waarom Terpstra niet ziet dat de kenniseconomie andere eisen stelt aan het onderwijs dan het aanstellen van deels overbodige managers."

De kwaliteit van het hoger onderwijs blijft de gemoederen bezig houden. Heertje: "Managers in het onderwijs ontkennen de intimidatie van de docenten op de werkvloer, het slechte onderwijs aan studenten van het hoger beroepsonderwijs, het gebrekkige lezen, schrijven en rekenen van PABO-studenten en de noodzaak van inhoudelijke kennis in alle niet-universitaire opleidingen."

Terpsta zou dan ook totaal geen verstand van het onderwijs hebben. Hij zou alleen maar napapegaaien wat adjudanten hem influisteren. Terpstra zou een voorkeur hebben voor inhoudsloze coaches in het onderwijs en dat staat haaks op de eisen van een geavanceerde kenniseconomie. Het is volgens Heertje een raadsel waarom Terpstra tot nu toe nauwelijks kritiek heeft gehad op zijn beleid.

Heertje gaat verder in zijn betoog: "Terpstra is blind voor de protesten van de leerlingen, de zorgen van de ouders en de klachten van de samenleving. Hij weigert de werkvloer op te zoeken van de aan hem toevertrouwde instellingen, waarvan verscheidene de formele karakteristieken van een criminele organisatie hebben. Zij zijn vergiftigd door spookvakken, cadeaupunten en spookcijfers."

Terpstra, voormalig voorzitter van de christelijke vakbond CNV, behartigt volgens Heertje de belangen van honderden, deels overbodige managers die de instellingen voor hoger beroepsonderwijs bevolken.

Heertje: "Tijdens een debat deed Terpstra een onbekookte aanval op de eerstegraads leraren die over vakkennis beschikken en op basis daarvan inspirerend en gedreven les geven. Daar moeten we vanaf, aldus Terpstra. Docenten wiskunde, Frans, geschiedenis en Nederlands zijn overbodig. We moeten het volgens Terpstra hebben van teamleiders, die goed omgaan met leerlingen en ouders en die in het gelid de bevelen uitvoeren van de managers."


Heertje zei eerder al: "De kwaliteit van het onderwijs doet er niet meer toe, HBO-instellingen willen alleen maar geld binnenhalen"